can berk sanerMerhaba! Ben Can Berk Saner. 2015 yılında İTÜ Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2016 yılında University of Sussex, Mühendislik ve İşletme Yönetimi bölümünden yüksek lisans derecemi aldım. Bir yıllık bir aranın ardından tekrar İTÜ’ye dönerek Elektrik Mühendisliği yüksek lisans programına başladım ve bölümümüzde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. 2019 yılında ikinci yüksek lisans derecemi alarak mezun olduktan sonra 2020 yılında TEV-SINGA bursunu kazandım ve National University of Singapore, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladım.

İTÜ Elektrik Mühendisliği, eğitim odağının “güç ve enerji sistemleri” alanı olması itibariyle ulusal ve uluslararası seviyede özel bir konuma sahip. Burada henüz lisans eğitimimde gördüğüm özellikle elektrik tesisleri ve elektrik makinaları derslerinin, yurt dışındaki çoğu köklü üniversitede yüksek lisans, hatta doktora düzeyinde verildiğini gördüm. İTÜ’nün bana kazandırdığı bu teorik altyapı, doktora eğitimi sürecinde bana çok yardımcı oldu. Hem endüstride hem de akademide çok büyük bir yeri olan bu alanda özelleşmiş bir eğitim veren İTÜ Elektrik Mühendisliği’nde okumanın bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum.

Can Berk Saner
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ)
University of Sussex

hazal ciftci2011-2016 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Lisans Programını tamamladım. 2017 yılında Elektrik Mühendisliği Anabilim dalı Yüksek Lisans Programına girdim ve aynı yıl Ford Otosan’da Test & Strateji Mühendisi olarak çalışmaya başladım. 2018 yılında İTÜ Elektrik Mühendisliği Araştırma Görevlisi olmaya hak kazandım ve halihazırda hem Elektrik Mühendisliği programında doktora eğitimime devam etmekte hem de Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktayım.

İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki eğitim hayatınızdan edineceğiniz ilk kazanım; bu kurumda yalnızca bir öğrenci değil aynı zamanda neredeyse 250 yıllık bir kültürün, oldukça geniş bir ailenin bir parçası haline gelmenizdir. Bunu, teorik olarak edindiğiniz teknik bilgi birikiminin, analitik düşünme yeteneğinin yanında size sayısız kapılar açıldığında hissedeceksiniz. Zira İTÜ; hem ulusal hem de uluslararası seviyede sektörüne yön verebilecek kapasitede mühendisleriyle önde gelen hem kurumda karşınıza çıkacak ve size fırsatlar sunacaktır. Yani bu kapıdan bir kez girdiğinizde hem Türkiye’nin en iyi ve köklü üniversitelerinden birinde okuyor olacaksınız hem de bu ayrıcalığı bir ömür hissedeceğinizden emin olacaksınız.

Bunun yanında bir üniversite öğrencisi olarak eğitim alacağınız okulun fiziki imkanlarının, sosyal ve kültürel aktivitelerinin, 5 yılınızı geçireceğiniz kampüs olanaklarının yeterli olması İTÜ’nün bir diğer avantajı diye düşünüyorum. Burada kalıcı arkadaşlıklar kuracak, sosyal olarak oldukça nitelikli ve kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacak olanaklar elde edeceksiniz.

Eğer hedefiniz ülke sınırları içerisinde, gerek akademik olarak gerekse endüstride yapabilecekleriniz düşünüldüğünde uluslararası düzeyde yeterli ve teknolojik açıdan önde gelen ülkelerdeki meslektaşlarınızla denk bir eğitim almak ise; doğru yerdesiniz diyebilirim.

Hepinize başarılar dilerim

Hazal Çiftçi
Müh (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ)
Araştırma Görevlisi – İstanbul Teknik Üniversitesi

nur elif topuz2011-2016 yılları arasında Elektrik Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Bölümümüzde elektrik tesisleri, aydınlatma, güç elektroniği ve elektrik makinaları gibi birçok farklı disiplinlerde dersler mevcut. Bu yüzden birden fazla iş alanında çalışma olasılığımız bulunmakta. Lisans eğitimimden sonra 2016 yılında Elektrik mühendisliği yüksek lisans programına girdim. Yüksek lisans eğitimi ile birlikte Arçelik A.Ş. firmasında Güç Elektroniği AR-GE bölümünde Proje Mühendisi olarak çalışmaya da başladım. Yüksek lisans eğitiminden sonra aynı bölümde 2019 yılı itibariyle Doktora programına girdim. Doktora eğitimime devam etmekteyim. Aynı zamanda TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsünde Araştırmacı olarak çalışmaktayım.

İTÜ, öğrencilerini mezun olduğunda sadece akademiye değil endüstriye de hazır olarak yetiştirmektedir. Akademik kadrosu aynı zamanda sanayi ile iş birliği içerisinde olup birçok önemli teknoloji firmalarına danışmanlık yapmaktadır. İTÜ kampüs hayatı olarak da öğrencilerine birçok imkan sağlamaktadır. Elektrik Mühendisliği okumak isteyen ya da mühendislik okumak isteyen tüm arkadaşlar için Teknik Üniversite doğru seçim olacaktır.

Nur Elif Topuz
Y. Müh (İTÜ)
Araştırmacı – TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü

mehmet murathan taşkınİTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden 2016 yılında lisans, 2019 yılında yüksek lisans dereceleri ile mezun oldum. Altınay Robot Teknolojileri’nde Elektrik Tasarım Mühendisi olarak çalıştıktan sonra, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’de Elektrik Sistemleri Mühendisi olarak çalışmaya başladım.

İTÜ’nün her şeyden önce bir okul değil ekol olduğunu; iyi bir puan alarak başladığınız bu yolculuktan 4 yılın sonunda yalnızca analitik düşünme yeteneğini değil, sosyal becerilerini, iş hayatında karşılaşılabilecek çeşitli zorluklarla mücadele yeteneğini de kazanmış iyi birer mühendis olduğunuzda anlıyorsunuz.

İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde verilen teorik ve pratik mühendislik eğitimi, çalışma hayatında karşılaşacağınız her türlü zorluğu aşmanızda size kolaylık sağlayacaktır. Her ders için hazırlanan birbirinden farklı projenin, aslında değişik bakış açıları kazandırdığını ve çalıştığınız yerdeki olaylara yaklaşımlarınıza katkı sağladığını fark edeceksiniz.

Verilen mühendislik eğitiminin yanında, sosyal ve kültürel yönden de insanı geliştirmek için her türlü imkâna sahip bir kampüs hayatının bulunması da burayı farklı kılan bir başka özellik olarak karşınıza çıkacaktır.

İyi bir mühendis yetiştirmek için gerekli teknik ve sosyal tüm imkânlara sahip olan İstanbul Teknik Üniversitesinde üniversite yıllarını geçirecek arkadaşlar, buradan mezun olmanın verdiği ayrıcalık ve özgüveni kariyerleri boyunca yanlarında taşımaya devam edecektir.

M. Murathan TAŞKIN
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ)
Elektrik Sistemleri Mühendisi
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.

muhammed cihad akkayaİTÜ. Eskilerin tabiriyle teknik üniversite. Türkiye’nin yarınları için çalışmış, çalışmakta olan ve çalışacakları yetiştiren yuva. Kimi zaman soğuk karanlık koridorlarıyla, ani quizleriyle zor sınavlarıyla ürkütücü; kimi zamansa espirili derslerle, zevkli proje, ödev ve deneyleriyle eğlendirici ve öğretici ama hepsinden sonra iyi ki buradayım dedirten köklü üniversite. Benim hikayeme gelirsek İTÜ Elektrik Mühendisliği bölümüyle yolum 2014 senesi yaz aylarında kesişti. Sonra 2019 yılında mezun oluncaya dek bir 5 seneyi beraber dolu dolu geçirdik. 4. Haftadan itibaren başlayan sınavlar quizler ödevler, finallere değin sürüyor, şu kafamızı ne zaman kaldırabileceğiz diye düşünmekten kendimizi alamıyorduk. Hani sınav sonrası rahatlama dediğimiz hadise günlerle değil saatlerle planlanıyordu, yaklaşan sınav ya da teslim tarihlerinden ötürü. Ama şimdi geriye dönüp baktığımda iyi ki bu bölümde okumuşum diyorum. Elektrik mühendisliğinin dünyada Power olarak adlandırılan kısmına odaklı böyle spesifik bir programda okumak çoğu şeyi daha detaylı ve ileri düzeyde öğrenme imkanı sağladı. Hatta bu programın da büyük katkısıyla Münih Teknik Üniversitesi’nin Power Engineering bölümünde yüksek lisans kabulü aldım. Dünya genelinden 800’den fazla pek çoğu üniversitelerini birinci tamamlamış ve sonra 3-5 yıl iş tecrübesi kazanmış öğrencinin başvurduğu programa kabul edilen 68 öğrenciden biri olmayı sanırım aldığım ayakları yere basan teorik ve pratik dengesini koruyan eğitime borçluyum. Huawei Tech. firmasının Almanya’daki güç elektroniği odaklı bir ar-ge laboratuvarından 6 aylık staj kabulu aldığımda da yanıma aldığım eşyalardan birisi İTÜ’de aldığım güç elektroniği ders notlarımdı. Uzatmayayım, İTÜ’lü olmanın kıymetini biraz da mezun olduktan sonra aldığım eğitimin bana olan katkılarını gördükçe anlamaya başladım diyebilirim. Artık dünyanın neresinde olursa olsun daha nice teknik zorluklarda İTÜ’lü meslektaşlarımla beraber çalışmayı her zaman dört gözle bekleyeceğim. Öğrenci arkadaşlarıma muvaffakiyetler dilerim.

Muhammed Cihad Akkaya
Müh (İTÜ)
Münih Teknik Üniversitesi

m. alparslan zehirÜniversite ve bölüm tercihi, çoğumuzun gerçekte hangi kazanımları edineceğini, ne kadar detaylı araştırsa da tamamen öngöremeden yaptığı bir seçim. Üniversite eğitimi ise, sunulan imkanlar ve ulaşılabilecek olanakların ne kadar farkında olup, onlardan ne kadar faydalanabilirseniz kendinize o kadar katabileceğiniz önemli ve değerli bir süreç.  İTÜ Elektrik Mühendisliği ülkemiz ve dünya genelindeki en büyük bütçeli sektörler ve en kritik öneme sahip sistemler için üst düzey bilgi ve beceriye sahip nitelikli mühendisler ve bilim insanları yetiştiren sayılı bölümlerden biri. Ülkemizde hem İTÜ, hem de birçok diğer üniversitede birçok bölüm ve laboratuvarın açılmasına öncülük etti ve katkı sağladı. Ayrıca, iş hayatında başarılarıyla öne çıkan mezunlarıyla kamu ve özel sektöre yön veren bir konuma sahip.

Bölümün lisans programı, birçok üniversitenin programında olmayan ve önemli mesleki beceriler kazandıran çok sayıda teknik seçmeli dersleri, eğitimin yanısıra akademik ve endüstriyel güncel çalışmalara olanak sağlayan laboratuvarları, eğitim ve araştırmalarında kaliteden ödün vermeyen değerli hocaları, uluslararası yarışmalarda ilklere imza atan ve önemli dereceler elde eden öğrenci proje ekipleriyle mezunlarına, ilgili alanlarda dünyanın her yerinde başarılı işler yapabilecek altyapıyı kazandırıyor. Elektrik Mühendisliği yüksek lisans ve doktora programları ise, ileri düzey alan dersleri, öğrencilere burslu tez imkanı sunan ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma projesi olanakları ve sizinle benzer konularda araştırmalar yapan kişi ve kurumlarla fikir alışverişinde bulunabileceğiniz ve işbirliği yapabileceğiniz ortak çalışma ortamları ile öğrendiklerinizin kat kat üzerine koyabileceğiniz, birçok alanda ihtiyaç duyulan inovatif bakış açısı ve Ar-Ge kültürünü edinebileceğiniz, belirli alanlarda dünya literatürünü daha ileriye taşıyacak en yeni çalışmaları bizzat yapabileceğiniz, yurtdışındaki en iyi örneklerle eşdeğer düzeyde verimli bir lisansüstü eğitimi sunuyor. Bir İTÜ Elektrik Mühendisliği lisans (2010), yüksek lisans (2013) ve doktora (2019) mezunu olmaktan dolayı çok mutluyum ve tekrar lisans-lisansüstü eğitimi tercih dönemlerime dönsem, yine aynı tercihleri gönül rahatlığıyla yapacağımı söyleyebilirim.

Mustafa Alparslan ZehirMüh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ), Dr. (İTÜ) Doktora Sonrası Araştırma (UCC, MaREI Marine and Renewable Energy Ireland, İrlanda)

Dr. Öğr. Üyesi Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü